torstai 5. kesäkuuta 2014

Voihan Turashiisi!


Museolle tulee vuosittain kymmeniä lausuntopyyntöjä, joissa pyydetään museon kannanottoa purettavasta rakennuksesta. Kun näitä kohteita käy paikan päällä katsomassa, välillä aina yllättyy ja kohde jää mieleen pitemmäksikin aikaa. Näin kävi, kun vuonna 2009 tuli ilmoitus vanhojen rakennusten purkamisesta Turun Ohikulkutien pohjoispuolella, lähellä Tampereentien liittymää. Kartasta katsoin missä kohde on, mutta ajo sinne ei ollutkaan niin helppoa. Ajelin pari kertaa Ohikulkutietä pitkin nähden rakennukset, mutta mistä ihmeestä sinne oikein ajetaan? Reitti löytyi onneksi lentokentän vierestä.

Ensivaikutelma oli, että paikalla on tavallisia, vanhoja pienteollisuuteen rakennettuja rakennuksia 1950-luvulta. Tavallisen näköinen ulkorakennus sisälsi kuitenkin yllätyksen. Omituisen näköiset betonielementit toimivat kantavana rakenteena. Sellaisia en ollut nähnyt aikaisemmin. Toimistolle palattuani alkoi tehtaan historian tarkempi selvittäminen.


Paikan tilan nimi oli Turashiisi. Ei ihan tavallinen nimi. Alue oli lohkottu vuonna 1953 Kärsämäen kylän Hiisin talosta ja paikalle perustettiin silloin Turun Asfalttitehtaan tärytiilitehdas. Näistä elementeistä, Turku, asfaltti ja Hiisi, lienee saanut tila nimensä. Myöhemmin, 1961, perustettiin Turun Asfalttitehtaan toimintaa jatkamaan Turastekno Oy, joka jatkoi samaa nimiperinnettä. Uusi yritys oli nyt teknokemiallinen tehdas, joka valmisti mm. bitumivärejä, eristysaineita, liimoja ja pesuaineita. Samassa kiinteistössä on toiminut myös Turasteknon sisaryritys Tehosiivous Oy.

Tehtaan historian lyhyt selvittäminen ei kuitenkaan ratkaissut isojen betonirakenteiden ongelmaa. Tärytiiliä ne eivät ole, sillä tärytiili on täryttämällä valmistettu monireikäinen betoniharkko, jonka koko on yleisesti ollut n. 16,5cm x 20cm x 30cm kuten kertoo oheinen Talonrakennustekniikan käsikirja vuodelta 1952.
Nämä elementit olivat huomattavasti suurempia. Otimme niistä yhden talteen museon kokoelmiin. Museomestarimme tekikin aikamoisen bodaustyön, että sai monta sataa kiloa painavan elementin museon autoon. Nyt betonimöhkäle odottaa edelleen varastossa tarkempaa tietoa siitä, mikä se on? Oletettavasti se on tärytiilitehtaan valmistama rakennuselementti, mutta seinäelementiksi se olisi liian leveä.

1 kommentti:

  1. olimme vuokralla kyseisissä tiloissa kyseiset elementit ovat erän vanhemman miehen mukan savu pippu elementejä

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...