tiistai 16. kesäkuuta 2015

Heilu keinuni korkealle! - osa 1




”Pienenkin mökin piha tuntuu kodikkaalta, jos siinä sireenipensaiden tai lehtevien koivujen varjossa näkee keinun, jossa kotiväki voi viettää lepohetkiään”. Näin kirjoitettiin vuonna 1929 Kotilieden artikkelissa, joka sisältää puutarhakeinun ja keinulaudan teko-ohjeet. Pihakeinu on perinteisesti ollut varsin tavallinen näky pihapiireissä, ja sen valmistaminen kotivoimin on onnistunut helposti.

Keinun yleistyminen osaksi suomalaisia pihapiirejä on liittynyt osaltaan puutarhanhoidon yleistymiseen tavallisilla kotipihoilla. Keinua voidaan pitää ennen kaikkea mukavuusesineenä samalla tavalla kuin keinutuolia. Keinuun on istahdettu rentoutumaan ja lepäämään, nauttimaan auringon lämmöstä vaikkapa kahvikuppi kourassa – lapset puolestaan ovat tavanneet tykästyä keinun tuomaan vauhdinhurmaan. On keinun asemaa suomalaisessa kotipihassa kritisoitukin; esimerkiksi vuoden 1935 emäntälehdessä arkkitehti Yrjö Laine kauhistelee tehdastuotteita, ”jotka vieläkin hirvittävimpien puutarhakeinujen hahmossa tunkeutuvat turmelemaan puutarhojemme kodikkuutta”.

Pihakeinu on ollut tavallinen näky Kuralan Kylämäen pihoilla, ja niitä esiintyykin useissa kuvissa aina 1920-luvulta lähtien. Vastakkain istuttava pihakeinu on näkynyt olevan ainakin Vähä-Rasin edessä 20-luvulla, Iso-Kohmon pihalla 30-luvulla – myöhemmin samaisella paikalla esiintyy tavallinen pihakeinu – ja Iso-Rasin edustalla 50-luvulla.


Vastakkain istuttava pihakeinu Vähä-Rasin edustalla 1920-luvulla. Kuva: Turun museokeskus


Kuralan Kylämäen Kokeiluverstaalla lentelevät kesällä puulastut ja hikikarpalot, kun verstaalla rakennetaan perinteistä vastakkain istuttavaa pihakeinua. Projektin tarkoituksena on tuoda esille perinteisiä kädentöitä ja puuntyöstövälineitä sekä luonnollisesti innostaa kävijöitä puutöihin. Projekti perustuu vuoden 1949 puutarhakeinun rakentamispiirustuksiin, jotka on piirretty mittakaavaan 1:10.



Kotiteollisuusjärjestöjen Keskusliiton mallisarjaan kuuluvat piirustukset lainattiin kirjastosta.
  
Projekti aloitettiin listaamalla työssä tarvittavat materiaalit ja työkalut. Ensimmäinen onnenhetki koitti, kun pääsimme tutustumaan keväällä eläkkeelle jääneen Kylämäen kirvesmiehen varastoja. Huhkon navetan vintiltä löytyi puutavaraa jos jonkinlaista, ja alakerrassa oli siisteissä pinoissa vanhoja pultteja, muttereita, ruuveja ynnä muuta vastaavaa – siinä kahden miehen mieli herkistyi väkisinkin, kun moista aarreaittaa pääsi tonkimaan.

Koska keinua rakennetaan museossa yleisön läsnä ollessa, on keinun rakentamisprosessi tärkeä osa projektia. Olemmekin pyrkineet järjestämään työtilan niin, että projektin edistymistä on helppo seurata. Kaikki käytettävät materiaalit ja työkalut asetetaan esille, samoin kuin työsuunnitelmat, ja työn etenemisestä tiedotetaan viikoittain Kuralan Kylämäen Facebook-sivun kautta. Työkalut ovat pääosin museon omista kokoelmista, ja ne ovat varsin yksinkertaisia: käytössämme on esimerkiksi sahoja, talttoja, käsiporia ja höyliä. Mikäli puutavaraliikkeestä saadaan hankittua oikean mittaluokan puutavaraa, eikä esimerkiksi sirkkeliä tarvita, valmistuu keinu ainoastaan perinteisiä puuntyöstövälineitä käyttämällä.



Keinun rakentaminen on periaatteessa yksinkertaista: tarvitaan vain sopivaa puuta, joitakin metalliosia ja hieman nikkarointitaitoa. Piirustuksiin tarkemmin tutustuessa ja työtä hahmoteltaessa selkiintyi nopeasti se, että tässä työssä moni yksityiskohta saattaa mennä pieleen. Kun rakenteessa on paljon liikkuvia osia, joiden pitää kestää monen ihmisen paino, ei mittavirheisiin ole juuri varaa. Voi sitä häpeän määrää, jos keinu ensi istumalla vääntyisikin vinoon, pettäisi istujan painosta tai mikä pahinta - ei keinuisi lainkaan! Tarkkuutta ja malttia siis vaaditaan. Tämänhetkisenä tavoitteena on, että heinäkuun loppupuolella pääsemme nauttimaan keinun leppoisasta vauhdista. Keinun valmistumista juhlitaan sitten koko Kylämäen voimin – ainakin kakkukahvilla.

Vanhoja työkaluja testaamassa Janne Aakko ja Lauri Heikkilä.
Teksti: Lauri Heikkilä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...