lauantai 10. joulukuuta 2016

Joulurauhaa, lentopommilla



Monessakin turkulaiskodissa täytyy olla tallella näitä kummallisia pikku propelleja, sillä niitä kylväytyi maahan viime sotien lentopommituksissa, ja kaiken jännittävän uutterasti esille penkovat lapset ovat löytäneet niitä turkulaisilta kalliolta, metsistä, pelloilta, kaduilta ja pihoilta. Osa päätyi uudelleen metallin raaka-aineeksi, sillä viime sodan ja pulan aikana Maan Romu –yhdistys organisoi kaikenlaisten jätteiden talteenoton ja toimittamisen uusiksi raaka-aineiksi – siis nykysanoin kierrättämisen. Suurimman osan näistä jätteistä keräsivät nimenomaan lapset.


Hirvensalon Maunulan talon maille osuneen pommin sirpaleita ja osia on koottu teepurkkiin. Satsi tuli tänä syksynä Turun museokeskuksen kokoelmiin.

Pikku propellit ovat peräisin venäläisistä lentopommeista. Pudottamisen jälkeen pommiin kuuluva propelli alkoi ilmavirran ansiosta pyöriä, ja siihen kuuluva kierretanko, varmistin, kiertyi irti. Tarkemmin sotatekniikkaa tuntematta * tiedän sanoa vain, että varmistimen irtoaminen viritti pommin räjähdysvalmiiksi. Propelli lensi omia aikojaan minne sattui, ja pommi jatkoi vakaata matkaansa kohteeseen. Varmistin saattoi päätyä melkoisen matkan päähän pommin putoamispaikasta.

Kaikkia varmistimia ei ole kierrätetty raaka-aineeksi. Osa säästyi kodeissa muistoina, osa muuttui miekat auroiksi -periaatteella mm leluiksi tai käyttöesineiksi. Museon opetuskokoelmaan on jo vuosia sitten päätynyt Kakolanmäeltä talletettu propellipari. Esineet löytyivät aikoinaan puutarhatöitä tehtäessä isä työskenteli Kakolan vankilassa ja perhe siis asui mäellä – ja niitä pidettiin esillä sellaisenaan eteisen lipaston päällä kymmenkunta vuotta. Vuonna 1957 perheen tytär meni naimisiin ja vei sodan muistot omaan kotiinsa, antaen niille aivan uuden käyttötarkoituksen jouluisina kynttilänjalkoina. Propellit saivat siksi pintaansa tummanvihreän värin. 

Nykyisin (ja juuri nyt) nämä pommin osat levittävät joulurauhaa museon joulutapahtumassa Iso-Kohmon talossa.

























***


*) ... mutta netin avulla aiheesta löytyy tietenkin havainnollistavaa tietoa - mm kaavakuva tällaisesta venäläisen pommin kärkisytyttimestä  ja hieno räjähtämätön (mutta kaiketi sentään vaarattomaksi tehty) pommiyksilö Kymenlaakson museosta.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...